Followers

Monday, November 29, 2010

TROFI MUARA GUM-GUM.

Minggu lepas, aku terserempak dengan rakan yang pernah memancing bersama dengan satu team yang tegar dan gemar bermain di Pulau Tikus dan Libaran. Dari ceritanya, mereka menemui satu lubuk baru yang didiami ikan berskala besar dan gagah. Aku lantas mengajaknya turun bersama dalam satu bot dan dia setuju. Malangnya, sampai masa yang dijanjikan, tiada kelibatnya sampai di Jeti. Aku yang dah bersedia dengan keperluan memancing bermalam merasa agak kecewa. Nasib baik lah kawan tu tiada no hp. Kalau ada, aku dah kol bertalu-talu..

Ketidakpuashatian tu di bawa sampai ke pagi ahad. Rakan lain yang turut mau join dalam trip tu dihubungi memandangkan mereka pun dah laburkan modal untuk trip tu malangnya, hanya Rostam yang ada. Air masih bergerak surut dan kesempatan itu kami gunakan untuk menjala udang sebagai umpan hidup. Namun kesukaran mendapatkan umpan udang hidup begitu mencabar. Cabaran bertambah bila nelayan pukat tunda yang sering aku datangi untuk minta umpan pulak bercuti hari ini tapi hidup mesti terus. hehehehe.. kami terus menyusup masuk ke anak-anak sungai yang kecil untuk memburu umpan udang hidup sehingga pasang mula bergerak.
Saat air pasang sudah bergerak dengan perlahan, aku hentikan aktiviti menjala dan memeriksa takungan tempat udang hidup kami. Dah ada sekitar 30 ekor. Sakit juga pinggang menebar jala begitu lama. Mungkin hampir 3 jam. Cukup lah banyak tu. Memandangkan air pasang bergerak perlahan, aku cadangkan untuk memcari ikan buruan ramai pemancing iaitu SIAKAP PUTIH dan matakail yagn kami gunakan adalah berbeza dari yang selalu ku guna. Di kampung, mata kail di atas di panggil mata pancing tuang.

Malangnya lagi, mata kail tu tak mau di sentuh ikan. Hampeh betul. Napa ari tu bagus guna mata pancing tuang ni. Kami terpaksa tukar jenis mata kail dan perambut dan juga beralih lokasi. Biar lubuk siakap tu sunyi seketika. Kami akan datang kejap lagi. hehehehe.. Di lubuk yang teduh, aku beroleh seekor tabung yang best tarik. Ikan ni makan umpan ikan nipis.

Selepas beberapa minit, sekali lagi rentapan berlaku. MJ pulak jadi mangsa. Aku tengok Rostam dah mula gigit bibir. Maklumlah, dah la hanya sekali dia dihenjut, terlucut lagi tu. Aku pula dah 2 ekor naik.
Selepas beberapa lama kami dilubuk yang teduh tu dan tiada yang menyapa lagi, kami pun pindah ke satu lokasi yang terdedah dengan matahari tapi ni bukan lokasi sang Siakap. Kali ni Rostam dapat naikkan seekor ikan aguhut. Cantik juga lawan ngan ikan ni.
Aku pulak beroleh seekor kerapu saiz stim yang agak malas bergerak. Ingatkan aku tarik ketam. Rupanya ikan kerapu. Selepas 2 ekor ikan tu, ada lagi beberapa anak tabung yang cuma skala 3 hingga 5 jari dan malas mau difotokan. hehehe.. Bila lubuk tu dah mula sunyi, kami bergerak ke lokasi lain lagi dan mengharap ada getuan dari penghuni lubuk tapi tetap tiada sapaan. Kami bergerak ke 3 lagi lokasi sebelum arus betul-betul sesuai untuk menduga lubuk siakap yang selama ini aku sering tertewas. Bila arus pasang sudah bergerak agak laju dan mampu melayangkan batu ladung yang kecil, aku minta Rostam tarik sauh dan kami bergerak ke lokasi dengan penuh harapan. Semoga bakal ada sang trofi menyerah diri. Aku pernah saksikan nelayan melabuh pancing di lokasi tersebut dan mendaratkan siakap skala 7 atau 8 kilo. Aku cukup geram mengingatkannya. Tiba dilokasi, aku dapati, tiada sebarang bot yang berlabuh dan ini memberi kami peluang yang besar.
Kami labuhkan umpan udang hidup dengan harapan yang besar, setengah jam berlalu tiada sebarang sapaan. hampir sejam, aku terasa seperti umpan aku seperti dijentik sesuatu dan dilarikan secara perlahan seperti sang ketam melarikan umpan. Aku teringat pesan seorang otai, begitu lah cara siakap menyapa pemancing dan aku terus membalas sentap. Joran terus melengkung. Kekili bersaiz 3000 lantas menjerit. Aku terus berdiri sambil menikmati pecutan. Ikan mula timbul dikejauhan dan melompat sekali. Aku lantas mengurangkan tekanan drag sebab takut sang ikan rancak menerbangkan diri. Biar dia bermain di dalam air sahaja. Beberapa minit kemudian, Rostam berjaya menyauk sang siakap yang di anggarkan kira-kira 2.6 kilo.. Aku terasa lutut aku sedikit menggigil. Hehehehe.. Dah lama tak rasa pecutan secantik itu.
Trofi yang di cari-cari. Ada juga lesen siakap aku untuk tahun ni. hehehehe..
Gambar jarak dekat untuk siakap pertama aku tahun ni.Selepas ikan siakap dinaikan, aku labuhkan lagi umpan dengan harapan lagi. Selepas penantian yang juga agak lama, sekali lagi joran Viper Venom aku di uji. Pecutan yang sama seperti tadi sekali lagi ku nikmati. Rostam agak tertekan melihat situasi yang hanya menyebelahi aku. Kali ini, ikan agak degil. Dua kali lompatan akrobatik sebelum didaratkan. Selepas di daratkan, aku cuba bandingan dengan siakap pertama tadi dan ternyata siakap kedua agak besar. Patutlah lagi degil. Selepas aksi siakap kedua, Tiada lagi siakap lain yang menyapa. Rostam pulak di uji oleh talang dianggarkan hampir 2 kilo sebagai ikan penutup dan aku pula disudahi dengan pendaratan ikan gerepoh yang mungkin seberat 600 gram. Malangnya, semua tu didaratkan selepas bateri kemara aku kehabisan cas. Mujurlah siakap kedua sempat difotokan. Hampir jam lima setengah petang, kami menutup tirai pancingan dan mengangkat sauh serta bergerak ke jeti. Apa pun, kali ni pengalaman berharga sudah di rasai. Setting yang aku rasa sesuai untk siakap di lubuk tersebut, sudah di'save' dalam memori. Harap bermanfaat untuk masa akan datang. Aku akan datang lagi mengusik siakapnya satu masa nanti.. ngeh ngeh ngeh..

5 comments:

mayong said...

wah... banyak ha tangkapan hari tu... semua berlaku dikala mayong sedang enak bercuti... agaknya kalau mayong tak join mmg hasil selalunya mables... tahniah! tahniah!

alphakilo said...

bukan begitu bro.. tapi selalu nya hanya hasil mebles ja yang masuk sini.. hehehe cuba kalau trip kureng.. belum tau diceritakan.. muahahahaha..

mayong said...

mcm mana rostam boleh mancing balik ni? dia mimpi dapat ikan besar ka? hehehehe...

alphakilo said...

err.. dia kena penuhi syarat untuk tidak jual set pancingnya. kalau dia nda mancing lagi, dia kena jual set pancingnya. hehehe.. kalau nda mau jual, dia kena turun mancing.

kupu kupu kertas said...

klu mengusik d lubuk tu lagi..jgn lupa upload d sini siakap tu,hehehe....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...