Followers

Saturday, May 16, 2015

Ikan Arowana Masin dan Pacu Bakar Sambal

Maaf sebab lama tak update blog MSP ni. Apapun saya nak kongsi cerita yang lain sikit dari cerita mancing tapi masih berkaitan dengan ikan. Bulan Februari yang lalu Cikgu Rodney dari blog http://tbyrodney.blogspot.com/ bermurah hati bagi saya ikan kelisa dengan ikan pacu sebab dia nak pelihara ikan lain pulak.


Ikan pacu 5 ekor.


Ikan kelisa yang lebih satu kaki panjang ni terkejut dan stress bila pindah rumah.


Silver Arowana di dasar akuarium.


Sayangnya kelisa ni cuma mampu bertahan lebih kurang sejam sahaja.



Nak dibuang sayang, beratus tu harganya. Jadi saya buat keputusan jadikan ikan masin. Bila lagi nak merasa ikan kelisa masin, betul tak? Mari kita layan proses pembuatan ikan masin.


Pegang dulu kepala dan ekor lepas tu tarik sekuat hati. Tu petua nak bagi patah segala tulang-tulang halus dalam ikan tu. Belah dari belakang ikan. Bersihkan perut.


Sisik saya tak buang sebab nak bagi macam ikan terubuk kononnya.


Lumurkan garam dan simpankan dalam bekas tertutup selama semalaman.


Lepas tu jemur sampai kering.



Lepas tu masak la ikut gaya masing-masing. Isi ikan ni putih, banyak tulang. Rasa sedap macam ikan air tawar lain. Mungkin ada sedap skit sebab Cikgu Rodney bagi makan udang semasa ikan tu hidup. Tak hanyir tapi sisiknya keras. Owh ya, ikan pacu tu pun mati semuanya. Selamat dimasak bakar sambal.

2 comments:

Papoyz said...

Mantap bener! WWW.papoyz. blogspot.com

Papoyz said...

Mantap bener! WWW.papoyz. blogspot.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...