Followers

Monday, August 25, 2014

Bila Si Cilik Memancing

Dah berkali-kali anak saya meragam nak ikut bila saya pegi mancing, terutama yang sulung tu. Macam-macam alasan diberi. Panas lah, bahaya lah, jauh lah. Namun pada satu hari saya bawak jugak diorang merasai pengalaman memancing. Lokasi paling mudah dan selamat yang terlintas di fikiran, Taman Hiburan dan Rekreasi Jalil Alip, Batu 14, Sandakan. Sedikit bayaran dikenakan untuk masuk ke tempat ini.


Walaupun joran dah disediakan sorang satu, masih jugak nak berebut. Biasalah budak-budak.


Jenuh jugak tunggu ikan puyu makan umpan kat kolam besar ni. Umpan dah ok dah, cacing.


Cuma deburan air dari aksi sang patin menarik perhatian kami. Dah besar-besar dah patin sini rupanya. Untuk rekod klik sini.


Strike.... melengkung cantik joran udang bila mata kail tersangkut kat kangkung.


Bila ikan tak dapat, masing-masing dah penat dan lapar. Umpan ayam goreng untuk perut mereka. Baru sambung mancing balik. Kali ni kolam yang penuh dengan teratai. Nampak macam banyak anak-anak ikan. 


Memang bahaya kalau tak dijaga budak-budak ni. Tak boleh leka.
Ha, main la puas-puas. Hari ni bagi chance.


Si abang dapat sekor anak ikan. Tak nampak pun dalam gambar ni. Kecik sangat. Dapat la 6 ekor anak ikan buat isi dalam akuarium di rumah.


Memang terpancar kepuasan kanak-kanak ni kalau sekali sekala dapat buat aktiviti yang lain dari lain. On the way balik rumah siap tanya, bila nak pegi mancing lagi.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...