Followers

Sunday, April 1, 2012

Telatah Pemancing Baru di Pulau Bai

Hujung bulan Mac yang lalu saya telah berkesempatan untuk menyertai aktiviti memancing yang dianjurkan oleh kelab rekreasi di tempat saya bertugas. Lokasi yang kami tuju ialah Pulau Bai, Sandakan. Macam biasa kalau ke Pulau Bai, bot Abang Nasip dari Pulau Tanjung Aru yang menjadi pilihan. Trip ini dibiayai sepenuhnya oleh kelab kami. Jadi kami dapat la mancing free.



Encik Lai yang kali pertama memancing dalam hidupnya bertuah kerana kerapu menjadi habuannya hari itu.

Encik Herman yang biasa memancing laut dalam di KK, tapi dah hampir setahun tidak ke laut lantaran sibuk dengan tugas.

Azli dari Sungai Kayu.

Haji Yassin

Kiflee


Hamdan

Encik Lai dengan ikan kedua beliau. Kerapu lagi.








Yazid

Dah petang-petang ada la pulak naik ikan kerisi 3 ekor.


Ikan kerisi layan dengan set udang galah. Memang layan.

Hamdan dengan ikan merah. Ikan terberat hari tersebut. Itu pun cuma 370gram.


Hasil yang ciput dibahagi sama rata. Sikit sama merasa.



Wan, anak Encik Herman

Pembantu am di pejabat tempat saya bertugas, Hajjah Juita dan suaminya.


Hasil kami yang tak seberapa akibat faktor pemilihan hari yang tidak tepat, cuaca yang hujan di malam sebelumnya, keadaan arus yang laju dan mungkin umpan. Kami tidak ada pilihan waktu lain memandangkan hari tersebut sajalah kami dapat mengumpulkan seramai mungkin kakitangan di pejabat akibat kesibukan tugas dan lain-lain aktiviti.


Kami berharap dapat mengadakan trip seperti ini lagi di masa akan datang. Mungkin Pulau Nunuyan atau Pulau Libaran menjadi lokasi berikutnya. Paling menggembirakan hati saya apabila keesokkan harinya Encik Lai berkata kepada saya "Yazid, berapa harga 1 set pancing ha? Lepas ni boleh la kita pegi mancing lagi". Hehehe... kena karan sudah Encik Lai. Untuk rekod, Encik Lai adalah pengurus di tempat saya bertugas.

2 comments:

alphakilo said...

napa nda buat bakar-bakar tu ikan bro? ramai-ramai lah di mana-mana.. dandulit ka? eh sebut dandulit.. masih mau belajar berenang ka lagi? dandulit la tempat bagus..

ali pancing said...

waaaa... bagusnya...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...