Followers

Sunday, June 26, 2011

Mini Tournament @ Libaran

Setelah hampir 2 bulan merancang dan menyusun startegi, akhirnya 25 Jun terlaksanalah trip memancing ke Pulau Libaran, Sandakan. Pada asalnya sebahagaian besar ahli trip adalah dari geng Joran Sabahan dalam Facebook. Namun atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, cuma 6 orang sahaja yang dapat turut serta selain 4 lagi terpaksa diimport dari luar.

Pelayaran kami ke Pulau Libaran bermula sekitar 07.15 pagi dari jeti Batu Putih dengan menggunakan kapal Baso. Perkara yang dibimbangkan iaitu ketiadaan umpan udang hidup memang benar-benar berlaku, apabila pukat yang diturunkan cuma berjaya menaikkan udang tak sampai 5 ekor. Nasib baik ada beli udang pasar buat 'back up'.

Anak alu alu, ikan sebelah dan udang lipan menjadi penghibur kami sepanjang perjalanan ke Pulau Libaran. Aquaria atas kapal.

Andi Max dengan gaya seorang pemancing berjenama Warga Sandakan.

Separuh masa pertama menyaksikan beberapa pemancing menaikkan agohod, kerapu, ketambak dan daun baru. Sementara beberapa orang lagi masih bertungkus lumus mendapatkan lesen pada hari tersebut.

Tekong kapal, Baso mencadangkan supaya kami berehat untuk makan tengah hari dulu sebelum sambung sesi sebelah petang. Nasi putih lauk ayam goreng dan maggi kari. Tengah lapar apa pun sedap. Dah lama tak makan ramai-ramai atas kapal. All in 1 package.

Sebelah petang keadaan laut agak bergelora dengan ombak dan angin. Rashid yang memancing di bahagian belakang kapal lebih berjaya dengan ikan agohod, kerapu, daun baru dan pari. Boleh tahan dia ni. Perambut panjang sedepa yang dipertaruhkan memang tidak mengecewakan beliau. Pemancing lain cuma dapat ikan tak sampai setengah kilo setiap ekor.

Kami percaya ketiadaan umpan berkualiti menjadi faktor utama trip kali ini kurang menjadi. Udang di pasar pun payah dapat, mahal pulak tu. Walaupun dibantu fish finder kapal, memancing di kedalaman 30m dan berbatu, tidak banyak ikan yang sudi dengan umpan yang kami gunakan.

Rashid dan Kiflee. Kali pertama mancing dengan kapal macam ni. Belum pun sampai Libaran dah suruh atur trip pegi Kretam, lepas disajikan cerita tenggiri dari Aleng.

Model Warga Sandakan bergambar lagi dengan ikan beliau. Tak banyak gambar pemancing dengan ikan sebab masing-masing tak terasa teruja nak bergambar.


Rasul, berbaju oren yang menjadi chef dan awak awak duduk bersembang bersama Andi dan Aleng

Lelek dan Baso di belakang. Baso, tekong muda yang berpotensi tinggi untuk lebih maju.

Di awal perjalanan, kami semua dimaklumkan bahawa akan diadakan mini tournament anjuran blog MSP. Cuma kategori ikan terberat saja yang dipertandingkan. Semua yang turut serta dalam trip ini secara automatik layak untuk bertanding. Dalam perjalanan pulang upacara penyampaian hadiah disempurnakan oleh Bro Arbakin kepada semua pemenang.

Rashid yang menaikkan pari seberat 1.48kg dinobatkan sebagai juara Mini Tournament di Pulau Libaran. Beliau membawa pulang seketul gewang Abu Tomentor.

Bro Lelek pula berjaya mendapat tempat kedua selepas menaikkan seekor kerapu 280g. Hmmm... jauh betul beza dengan tempat pertama. Gewang Matrix 90 menjadi habuan untuk beliau.
Ustaz Rosemady pula merangkul tempat ketiga dengan hadiah Spoon Seahawk, Altima TJ. Sebelum itu beliau menaikkan kerapu seberat 260g. Bro Andi, Kiflee dan Rosdi pula sekadar berpuas hati dengan hadiah saguhati.



Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam trip tak seberapa ini. Mudah-mudahan berjumpa lagi di lain-lain trip akan datang.

Bergambar dulu ramai-ramai. Duduk dari kiri : Rashid, Lelek, Mayong, Rosemady, Arbakin, Andi. Berdiri dari kiri : Rosdi, Aleng dan Kiflee. Tiada dalam gambar : Azlie. Sampai jeti dah pun pukul 7 malam setelah 3 jam menempuh ombak gelora dan melawan arus deras. Trip yang enjoy dengan gelak tawa dan gurau senda.

3 comments:

Mohd Zamri Bin Ismail a.k.a Yie said...

tahniah kepada penganjur kerana berjaya anjurkan trip santai ukhwah :)keep up the good work.

alphakilo said...

trip yang santai dan penuh gelak ketawa.. hehehe.. moga ada lagi trip sebegini akan datang.

mappeddo said...

..meskipun di pukul ombak,tp hati masih lagi ceria

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...