Followers

Friday, October 23, 2009

Badi berterusan di Batu Putih

Petang tadi saya pegi lagi mencuba nasib di Batu Putih. Saya pegi dgn sorang jiran, yang merangkap sifu rambat saya, Cikgu Roshdi dari SMK Elopura Bestari. Kami masing -masing bawak rambat dan joran. Merambat dulu untuk cari udang hidup buat umpan. Mana la tau kalau kalau hari ni dapat Siakap Merah ke Selungsung ke Kerapu ke Kertang ke Kanai ke... hehehehehehe...

Hari ni buat pertama kalinya saya merambat dapat anak Ikan Belanak, kira best la tu. Pasal apa sebelum ni saya merambat asik dapat anak Ikan Kekek dgn Tapak Sleman jer. Udang hari ni pun besar besar. Kalau kat pasar Bt 8 tu harga dia RM13 sekilo. Sorry takde bukti bergambar. Hasil lain bagi aktiviti merambat hari ni ialah ikan kekek, sotong, udang, tapak sulaiman dan ikan tembakul.

Saya bawak 2 set joran. Satu layan bottom, satu lagi layan casting. Seperti tajuk di atas, badi berterusan di Batu Putih, kumpau adalah satu keputusan yang biasa pada saya. Hehehehe... Kalau dapat ikan tu dah dikira luar biasa tu.

Setelah menukar beberapa kali umpan udang hidup, gara gara dikacau oleh anak-anak ikan (mungkin Ikan Belais kata Cikgu Roshdi), Cikgu Roshdi mendapat habuan sulung pada hari ni, seekor baby MJ yang masih lagi nenen dengan ibu dia. Baby MJ tu beliau CnR dengan harapan dapat bertarung lagi dengannya apabila ia dewasa kelak. Kagum sungguh saya dengan Cikgu Roshdi kerana beliau mempunyai sifat sebenar sebagai seorang pemancing beretika dan berpandangan jauh.

Sesi mancing dan merambat hari ni yang bermula pukul 4 petang hingga 5:30 petang terasa begitu singkat kerana lampu motor Cikgu Roshdi rosak. Jadi kami kena la pulang awal, nanti dah gelap tak nampak jalan pulak. Apa apa pun, saya tetap tak berputus asa. Saya akan kembali lagi ke Batu Putih. Tahniah cikgu dan tahniah jugak kat diri saya sendiri sebab dapat Belanak pertama hasil merambat. Yeeaaahooooo....

2 comments:

alphakilo said...

banyak ke hasil lauk ari tu mayong?
belanak ngan udang? hehehe best lah bro punya ramabt. lagi berat lagi best wa cakap lu. pasal ikan kompom ikan tak sempat lari punya. laju je nyelam rambat tu..

mayong said...

tak banyak pun hasil hari tu
cuma udang besar besar la...
lagipun hari tu merambat sbb nak cari udang hidup buat umpan
nanti la kalau dah expert, saya tambah lagi 2 kg batu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...